Voor het ontwerpteam awg architecten en echo architectuur is het verleden en de geschiedenis van een plek steeds een leidraad in het ontwerp. Om te komen tot een architectonisch project dat zich tijdloos invoegt in de context, is het opnemen van de geschiedenis essentieel.
De schaal, maat en materialisatie van het Lindeplein zijn hierin bepalend. Enerzijds wordt deze gekenmerkt als kleinschalig en geparcelleerd, anderzijds zijn er ook grotere gehelen aanwezig met een rijkere, doch ingetogen, geveltektoniek. In materialisatie zijn de grotere, meestal openbare, gebouwen van lichte kleur of geelkleurige baksteen, de woongebouwen, waaronder ook de vele verblijven van de werknemers van de mijnen, waren hoofdzakelijk uitgevoerd in oranje-rode baksteen.
Door het opnemen van deze schaal, maat en materialen, sluiten we aan op de historie van deze plek.
ONTWERPVISIE | de stad
“ Het architectonisch concept wordt gekenmerkt door functionaliteit, intimiteit, historische elementen van Brunssum, natuurlijke aansluiting op de omgeving, moet optimaal passen binnen de aanpalende bebouwing in een gesloten gevel-/straatwand, organische inbedding in de omgeving en ingetogen doch uitnodigende, tijdloze architectuur. Deze kenmerken komen buiten én binnen tot uitdrukking.
Met het opstellen van een ontwerpvisie voor de onderhavige locatie dient uiteraard aansluiting te worden gezocht met de nieuwe Brikke Oave en natuurlijk met de overige aanliggende bebouwing van het Lindeplein. De projectlocatie is functioneel en beeldbepalend van groot belang voor de beleving van het plein. Om verder ook qua functionaliteit optimaal bij te dragen aan de gewenste beleving van het plein als “Huiskamer van Brunssum”, is het wenselijk de invulling van de plint enkel horecagerelateerd zijn. Omdat deze functies hier recht doen aan het gewenste ‘verblijfsgebied’ ter plaatse
ONTWERPVISIE | de structuur
Het belangrijkste uitgangspunt is het maken van een INTELLIGENT CASCO van dragende SCHIJVEN en GEVELS, dat in een grote mate van FLEXIBILITEIT in huidig en toekomstig gebruik voorziet. Alles wat niet casco is, is INVULLING. Invulling kan altijd veranderen naarmate tijden en behoeften veranderen.
De schijven bepalen de structuur van de onderliggende kelderbak zodat er zo efficiënt mogelijk geparkeerd kan worden en de invulling: schakeling en indeling van woningen, te allen tijden zo vrij mogelijk blijft. De gevels kennen een GENERIEKE ordening en vermijden te allen tijden een hiërarchie die intern gebruik uitsluit.
De heldere en regelmatige STRUCTUUR van de appartementsgebouwen en de relatieve VRIJHEID en SPEELSHEID door de variatie in beukmaat vormen de basis voor een zeer breed scala aan woningtypen waar meerdere generaties onder één dak kunnen leven.